Ekotukihenkilö etsii tuettavaa

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus järjestää ekotukihenkilökoulutusta lähinnä kunnallisen puolen työntekijöille, mutta minäkin pääsin pyytämällä mukaan, vaikka en ole sen enempää kunnan, kuin kenenkään muunkaan palveluksessa juuri nyt.

Ajatuksena on kouluttaa työpaikoille ekotukihenkilöitä, jotka voivat tuoda työpaikalle tietoa ja neuvoja esimerkiksi kierrätyksestä tai sähkönsäästöstä. Yhdessä johdon ja kiinteistöhuollon kanssa voidaan tehdä isompiakin muutoksia, kuten säätää ilmastointia tai järjestää katetut, lukitut pyöräparkit. Muutoksilla voidaan saada aikaan merkittävää säästöä sekä resursseissa että rahassa.

Idea on minusta mitä hienoin. Ketään ei ajeta väkisin ekotukihenkilöksi, vaan motivaatio lähtee osallistujasta itsestään. Työntekijä tuntee ulkopuolista asiantuntijaa paremmin oman työpaikan tilanteen ja resurssit. Pienellä psykologisella pelisilmällä hän myös osannee tuoda asian julki kullekin kollegalle ymmärrettävällä ja innostavalla tavalla. Kaikki pitäisi saada mukaan: resurssiviisaus ja energiansäästö eivät ole marginaalisia harrastuksia, vaan joka iikan vastuulla, vaikkei tämä vielä kaikille olekaan valjennut.

 

 

Lähdin koulutuksesta innostuneena ja virkistyneenä, vaikken harmikseni pääsekään tätä uutta ekotukihenkilön roolia vielä toteuttamaan. Tosin olen toiminut itsenimitettynä ekotukihenkilönä aiemmissa työpaikoissa. Joku tosin ehkä sanoisi ekoahdistelija. Tällaisesta pitkän linjan ympäristönsuojelijasta tuntuu uskomattomalta, ettei joku a) ole kuullut tai b) ei välitä yksinkertaisista lajitteluohjeista, kuten että säilykepurkki menee metallinkeräykseen ja purukumi sekä käsipaperi jonnekin ihan muualle kuin paperinkeräysastiaan. Näissä tilanteissa voin kuvitella, että toisesta osapuolesta on voinut tuntua niuhotukselta se, että asiasta on huomautettu.

Epämotivoivissa töissä olen voinut tuoda mielekkyyttä työpäiviin laittamalla ekoasioita paremmalle tolalle. Niin erikoiselta kuin se voikin kuulostaa, olen joskus saanut enemmän tyydytystä vaikka keräyspaperin lajittelusta (ja sen purkan poistamisesta keräyspaperin joukosta) ja kahvin kaatamisesta termoskannuun ja keittimen sammuttamisesta, kuin itse työstä (tiesitkö muuten, että kahvinkeitin kuluttaa enemmän virtaa kuin jääkaappi? Eikä kahvin maku juuri parane levyllä paahtuessa).

Seuraava ekotukikoulutuksen tapaaminen on syksyllä. Siihen mennessä joku työnantaja on toivottavasti ymmärtänyt poimia minut porukkaansa. Hänhän saisi sitä paitsi bonuksena ekotukihenkilön kaupan päälle!

Lisää ekotukitoiminnasta löydät täältä  ja Keski-Uudenmaan alueen osalta täältä . Motiva tarjoaa paljon tietoa energiasta, kurkkaa vaikka kiinteistöjen energiatehokkuudesta tehdyt julkaisut tästä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *